Nenech brouka žít

24.1.2020
Citace:
http://www.avcr.cz/opencms/export/sites/avcr.cz/.content/galerie-souboru/tiskove-zpravy/2020/TZ_V-jednom-smrku-prezimuje-az-75-tisic-lykozroutu.doc
Zdroj
Lýkožrout smrkový Ips typographus, foto James Lindsey at Ecology of Commanster [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)].

Neuvěřitelných 75 tisíc lýkožroutů smrkových přezimuje v kůře jediného stromu. Pokus popisuje Petr Doležal z Biologického centra AV ČR: „Sebrali jsme kůru ze dvou vzrostlých smrků a umístili ji do fotoeklektoru, což je zařízení, ve kterém z kůry při příhodné teplotě a délce dne začnou vyletovat brouci.“ Během zhruba měsíční simulace jara napočítali 150.000 brouků. „Výsledky experimentu bohužel potvrzují, že ponechání aktivních kůrovcových stromů do jarního rojení bez asanace povede k dalšímu zrychlování šíření kůrovců v následujícím roce,“ říká Jan Příhoda, jeden ze spoluautorů projektu NEKRMBROUKA.CZ. Lýkožrout smrkový (Ips typographus) zvaný kůrovec je brouk z podčeledi kůrovců (Scolytinae) čeledi nosatcovitých. Dorůstá velikosti 4 - 5,5 mm.

Úplný text tiskové zprávy Biologického centra AV ČR.

 
Odeslat komentář k článku "Nenech brouka žít "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nenech brouka žít " e-mailem

Diskuse/Aktualizace