Neloupejte si jablíčka

9.9.2015
Struktura ursulové kyseliny (nahoře) a tomatidinu (dole).

Ztrátu svalové hmoty ve stáří způsobuje bílkovina ATF4. Ovlivňuje genovou expresi v buňkách kosterního svalstva tak, že produkují méně bílkovin. Důsledkem je celková svalová ochablost. Prof. Christopher Adams se svými kolegy z University of Iowa tyto procesy studují. Zároveň zjistili, jak jim předejít. Aktivitu proteinu ATF4 omezují dvě sloučeniny: ursolová kyselina a tomatidin. První z nich nalézáme hlavně ve slupkách jablek, druhou v nezralých rajčatech. Jejich strukturu vidíme na obrázku. Zelená rajčata raději nejezte, obsahují alkaloid tomatin. Najdeme ho v listech, stoncích a nezralých plodech lilku rajčete (Lycopersicon esculentum). Otrava se projevuje již po požití 25 mg, 400 mg může být smrtelná dávka. Na to bychom jich museli sníst necelý kilogram, což není příliš reálné. Zralých rajčat se netřeba obávat, obsahují ho pouze minimální, naprosto bezpečné množství. Hydrolýzou tomatinu vzniká tomatidin. Oproti němu má tomatin navíc velkou sacharidovou část.

Genová exprese, taktéž exprese genu, je proces, při kterém z informace uložené v genu vzniká skutečná buněčná struktura. Řízení genové exprese, tedy rozhodování o tom, kdy který gen bude aktivní, hraje při růstu a fungování organismů klíčovou roli. V jistém smyslu je genová exprese důležitější než vlastní informace v genech nesená.

Pavel 10.9.2015: Když už se zcela mimo téma rozepisujete o jedovatosti tomatinu, nemohli byste také napsat s tématem mnohem více související informaci, kolik těch jablečných slupek je třeba sníst, aby to mělo efekt?

 
Odeslat komentář k článku "Neloupejte si jablíčka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Neloupejte si jablíčka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace