Největší vulkán

16.5.2020
Citace:
M.O.Garcia et al., Puhahonu: Earth's biggest and hottest shield volcano,Earth and Planetary Science Letters, Volume 542, 15 July 2020, 116296, https://doi.org/10.1016/j.epsl.2020.116296
Zdroj
Puhahonu neboli Gardner Pinnacles, foto Andy Collins, NOAA Northwestern Hawaiian Islands Coral Reef Ecosystem Reserve/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gardnerpinnacles.jpg.

Z největšího štítového vulkánu na Zeměkouli vidíme jen naprostou špičičku. Jde o guánem pokrytou holou skálu Puhahonu neboli Gardner Pinnacles ležící asi 1.100 km severozápadně od havajského Honolulu. Nové petrologické analýzy, měření hloubky i gravitace odhalily, že dosahuje rozlohy skoro 11.000 km2, což je více než dvojnásobek rozlohy Mauna Loa o ploše přes 5.000 km2, dosud pokládané za nejrozsáhlejší sopku. Rovněž teplota magmatu Puhahonu je neobvykle vysoká. Havajská Mauna Loa, která z moře vyčnívá jako přes 4.000 m vysoká hora, je mnohem nápadnější, než skála čnící z hladiny do výšky 52 metrů. Počítáno od mořského dna dosahuje Puhahonu výšky 4.500 m.

O jménu sopky soudí první autor publikace Michael O.Garcia z University of Hawai‘i v Manoa: „Sdílíme s vědeckou komunitou a veřejností názor, že bychom měli tuto sopku nazvat jménem, které jí dali Havajané, spíše než užívat západní název pro dva skalnaté ostrůvky, které jsou jedinými částmi této majestátní sopky, jež ční nad vodou.“ Za největší pozemskou štítovou sopku vulkanologové jeden čas pokládali podvodní objekt Tamu Massif. Ukázalo se, že jde o rozsáhlou vulkanickou oblast s mnoha výlevy.

 
Odeslat komentář k článku "Největší vulkán "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Největší vulkán " e-mailem

Diskuse/Aktualizace