Nejstarší prales a jiné nálezy

17.8.2007
Citace:
W.E.Stein et al., Mid-Devonian Archaeopteris Roots Signal Revolutionary Change in Earliest Fossil Forests, Current Biology, 2019, doi: 10.1016/j.cub.2019.11.067
Zdroj
Kreslená rekonstrukce plavuňového pralesa odhalená na Špicberkách, obr.Cardiff University.

Nejstarší fosilizovaný tropický prales se podařilo nalézt v dole v americkém státě Illinois. Tvoří tam vršek uhelné sloje, takže je přístupný od spodu, z vytěžených prostor. Fosilie tvoří velmi bohatou směs o neuvěřitelné ploše 10 x 10 km. Vyrostly před 300 miliony let, v karbonském období.

Další nález není sice tak starý, zajímavý je však dost. V lignitovém dole Bukabrany na severu Maďarska poblíž Miskolce se podařilo vykopat z vrstvy písku šestnáct cypřišů. Délka jejich kmenů se pohybuje okolo 5 m. Jde o mimořádně zachovalé exempláře, které ani nepodlehli fosilizaci, což umožní při jejich důkladném zkoumání získat řadu jinak nedostupných informací. Maďarská vláda počítá, že na jejich konzervaci a průzkum sežene milionů dolarů. Stromy byly součástí lužního lesa, který ve třetihorách před osmi miliony let rostl v bažinách okolo jezera, jež pokrývalo podstatné části dnešního Maďarska.

18.4.2016: 380 milionů let staré zbytky fosilizovaného tropického pralesa odhalili pod vrstvou ledu na Špicberkách Christopher M. Berry z Cardiff University a John E.A. Marshall z University of Southampton, konkrétně v lokalitě Planteklofta v údolí Munindalen na ostrově Západní Špicberk (Spitsbergen). Jde o cenný nález z období svrchního devonu, kdy vznikaly první lesy. Rostly tam velmi hustě plavuně Protolepidodendropsis pulchra s kmeny vzdálenými jenom 15 až 20 cm od sebe. Na obrázku vidíme, jak zhruba tento prales vypadal (obr. Cardiff University)

Zkamenělé kořenové systémy rostlin rodu Archaeopteris  v lokalitě Cairo, foto W.E.Stein et al., Current Biology, 2019, doi: 10.1016/j.cub.2019.11.067.20.10.2019: Nejstarší známé fosilie lesa, který vyrostl zhruba před 386 miliony let, nalezli paleontologové poblíž městečka Cairo ve státě New York. Je o pouhé dva nebo tři miliony let starší než 40 km vzdálené zkameněliny lesa poblíž městečka Gilboa. Z průzkumu plochy o rozloze 3.000 m2 na dně pískovcového lomu vyplývá, že les tvořily minimálně tři druhy stromů. Jednak kapradinám podobné cladoxylopsidy, jednak jehličnanům podobné cévnaté rostliny rodu Archaeopteris, jejichž kmeny dorůstaly až 10 m výšky a někdy i průměru 1,5 m. Třetí nalezený druh nebyl zatím identifikován, možná jde o plavuň. „Zdá se, že Archaeopteris představuje rostliny, které stojí na začátku dalšího rozvoje lesů. Předchozí a naše nové objevy dokazují, že tyto pravěké stromy byly ve srovnání s jinými rostlinami v období devonu velmi moderní, ačkoli se stále ještě výrazně liší od současných stromů,“ uvádí první autor publikace William E. Stein z americké Binghamton University.

 
Odeslat komentář k článku "Nejstarší prales a jiné nálezy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nejstarší prales a jiné nálezy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace