Nejstarší fosilie hub

10.7.2017
Mikroskopické snímky nalezených fosilií hub (Bengtson, S. et al., Fungus-like mycelial fossils in 2.4-billion-year-old vesicular basalt. Nat. Ecol. Evol. 1, 0141, 2017).

pocházejí z 2,4 miliardy let starého bazaltu z jihoafrické formace Ongeluk v Griquatown West Basin. Vláknitá struktura o průměru 2 až 12 mikrometrů v dutinkách a prasklinách horniny nápadně připomíná podhoubí. Geologický původ není zatím úplně vyloučen. Od výrazně mladších, stovky milionů let starých fosilií, u kterých byl houbový původ potvrzen i chemickou analýzou, jsou vzhledem nerozlišitelné. Říše hub (Fungi) je zřejmě třikrát starší, než paleontologové doposud předpokládali. Bazalt, ze kterého fosilie pocházejí, vznikl pomořským výlevem lávy. Suchozemské organismy v té době neexistovaly, takže nepřekvapí, že i houby žily v moři. Mikroskopické snímky nalezených fosilií vidíme na obrázku (Bengtson, S. et al., Fungus-like mycelial fossils in 2.4-billion-year-old vesicular basalt. Nat. Ecol. Evol. 1, 0141, 2017).

V období siluru a devonu představovaly houby hlavní suchozemské organismy: akademon.cz 24.12.2007 (Všechny plísně světa).

 
Odeslat komentář k článku "Nejstarší fosilie hub "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nejstarší fosilie hub " e-mailem

Diskuse/Aktualizace