Nečekané důsledky zavádění biopaliv

19.7.2007
Citace:
https://phys.org/news/2019-07-image-palm-oil-plantations-borneo.html
Zdroj

Nečekané důsledky přineslo stále širší využívání palmového oleje jako biopaliva. V důsledku rostoucí poptávky vzrůstá i jeho cena. Zároveň jde o nejčastěji užívaný olej na smažení v Indonesii, kde jsou právě smažená jídla důležitou součástí jídelníčku. Protože naprostá většina obyvatel má velmi nízkou životní úroveň, z použití palmového oleje jako biopaliva není vůbec nadšena.

17.8.2007: Na další problém související s výrobou biopaliv upozornili experti na konferenci věnované vodním zdrojů, která se koná v těchto dnech ve Stockholmu. Rostliny pro svůj růst potřebují velké množství vody, které začíná být ve světě nedostatek. Protože produkci potravin můžeme omezit jen sotva, biopaliva budeme alespoň částečně získat z nově pěstovaných rostlin. Pokud budeme chtít, aby biopaliva nahradila významnou část spotřeby ropy, musíme si uvědomit, že tlak na vodní zdroje tak silně vzroste.

Prales přeměný na palmové plantáže na východním Borneu, foto contains modified Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO.22.7.2019: Na fotografii satelitu Copernicus Sentinel-2 z 15.února 2019 vidíme část pralesa přeměněného na plantáže v indonéské části Bornea. V důsledku rostoucí poptávky po palmovém oleji vykáceli bezohlední pěstitelé velké části pralesů, aby získali půdu pro palmy. Jde o názorný důsledek nepromyšlených evropských dotací na výrobu biopaliv. Produkce palmového oleje narostla mezi lety 1980 a 2014 ze 4,5 na 70 milionů tun a dále roste. Ne tak drastický důsledek téže nedomyšlené politiky založené na environmentální hysterii představují žlutosmradlavé lány řepky v naší krajině. Družice Copernicus Sentinel-2 je jednou z páru satelitů určených ke sledování změn v užívání půdy.

 
Odeslat komentář k článku "Nečekané důsledky zavádění biopaliv "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nečekané důsledky zavádění biopaliv " e-mailem

Diskuse/Aktualizace