Nebezpečné planetky

17.9.2002
Nebezpečné planetky, jejichž dráha se přibližuje k Zemi na vzdálenost menší než 2 mil. km (převzato ze seznamu světového centra Minor Planets Center).

V poslední době minulo naši Zemi několik planetek, dvě poslední ve vzdálenosti 1.2 krát a 3 větší než je vzdálenost Měsíce od Země. Jako nebezpečné planetky (PHA, Potential Hazardous Asteroids -- potenciální nebezpečné planetky) se nazývají tělesa, která se přibližují k Zemi na vzdálenost menší než 0,05 AU; projdou kolem ní tedy blíže než 7,5 mil. km a představují možné nebezpečí srážky. Zatím se stále objevují nové planetky, které by v budoucnu mohly ohrozit naši Zemi. Nedávná měření infračervené družice ISO (Infrared Space Observatory) ukazují, že v pásu planetek (který je mezi drahami Marsu a Jupitera) je asi dva miliony planetek větších než 1 kilometr. Pokud zůstanou v pásu, nepředstavují pro život na Zemi žádné nebezpečí. Avšak některé mohou být (působením Jupitera nebo srážkou s jinou planetkou) vrženy blíže ke Slunci a ohrožovat Zemi. Nejznámější katastrofou, která způsobila před 65 miliony roky zánik mnoha rostlinných i živočišných druhů, je Chicxulub (čti čikchulub). Název je podle místa dopadu v Mexickém zálivu, kam planetka dopadla.

Pozn. red. - 18.8.2002 minul Zemi asteroid o průměru 800 m ve vzdálenosti 530 tisíc kilometrů, údajně viditelný i malým dalekohledem. Rovněž prospektorům ropy se v Severním moři podařilo nalézt další dobře zachovalý impaktní kráter o průměru asi 18 km, který vznikl před 60 až 65 miliony let. Překrývá ho vrstva skoro 300 m sedimentů, které ho ochránily před erozí. Na suché zemi by byl sotva znatelný.

Odeslat komentář k článku " Nebezpečné planetky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Nebezpečné planetky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace