Neandrtálská strava

22.10.2008
Vstup do belgické jeskyně Spy, foto Krocat at nl.wikipedia, CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons

Jídelníček neandrtálců byl zřejmě pestřejší, než jsme si doposud mysleli. Vykopávky v jeskyních Gibraltarské skály, kterou kdysi obývali, ukázali, že kromě suchozemských zvířat pojídali delfíny i tuleně. Zřejmě šlo o jedince vyvržené na břeh, protože žádné doklady o tom, že by zvládli techniku lovu velkých mořských zvířat, nemáme. Rovněž se ukázalo, že dokázali ohřívat mušle, aby se dostali k jejich obsahu.

9.3.2017: Analýza DNA zachycené v zubním plaku přinesla další informace o potravě neandrtálců. Ti, jejichž 36 tisíc let staré pozůstatky známe z jeskyně Spy (viz obr., foto Krocat at nl.wikipedia, CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)), via Wikimedia Commonsv belgické provincii Namur, pojídali srstnaté nosorožce, ovce a houby. Jejich o 12 tisíc let starší příbuzní ze španělské jeskyně El Sidrón dávali přednost rostlinné stravě. V hlubokých lesích, které tehdy tuto oblast pokrývaly, nebylo dost příležitostí k lovu velkých savců. Pojídali houby, oříšky, mech a kůru.

 
Odeslat komentář k článku "Neandrtálská strava "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Neandrtálská strava " e-mailem

Diskuse/Aktualizace