Neandrtálka a denisovan

30.8.2018
Citace:
V.Slon et al., The genome of the offspring of a Neanderthal mother and a Denisovan father, Nature 2018, DOI: 10.1038/s41586-018-0455-x ID
Zdroj
Vchod do Denisovy jeskyně na Altaji. Jméno nese po poustevníku Denisovi, který v ní žil v 18.století. Foto Čuvajev Nikolaj, Wikimedia Commons, GNU Free Documentation License.

Je velmi dobře prokázáno, že naši předci a neandrtálci se čile mísili. Jak tomu bylo mezi jinými lidskými druhy? Analýza DNA z fragmentů kostí asi třináctileté dívky, která zemřela zhruba před 50.000 roky v Denisově jeskyni (viz obr.), ukázala, že její otec byl denisovan a matka neandrtálka. Podrobná analýza ukázala, že denisované a neandrtálci se smísili vícekrát než v tomto zatím jediném zdokumentovaném případě. Otec dívky měl ve svém rodokmenu ještě alespoň jednoho neandrtálce.

Vzhledem k tomu, že neandrtálci pobývali od západní Evropy až po Střední Asii a možná Dálných Východ, s asijskými denisovany mohli být v kontaktu. „Na základě jediného genomu můžeme zdokumentovat rovnou více interakcí mezi neandrtálci a denisovany,“ říká Benjamin Vernot z Das Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie.

 
Odeslat komentář k článku "Neandrtálka a denisovan "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Neandrtálka a denisovan " e-mailem

Diskuse/Aktualizace