Napodobování u lidí a šimpanzů

26.7.2017
Citace:
Clay, Z. and Tennie, C. (2017), Is Overimitation a Uniquely Human Phenomenon? Insights From Human Children as Compared to Bonobos. Child Dev. doi:10.1111/cdev.12857
Zdroj
Šimpanz bonobo neboli Pan paniscus (Foto Evanmaclean 2008, via Wikimedia Commons, volné užití). Typickým znakem tohoto druhu jsou chlupy přerůstající přes uši.

Mláďata hominidů se učí napodobováním dospělých. Nedávné experimenty ukázaly, že zde najdeme rozdíly mezi člověkem a lidoopy, konkrétně šimpanzem. Děti napodobují dospělé, i když nechápu bezprostřední smysl činnosti. Mláďata šimpanzů bonobo (Pan paniscus) nikoliv. Pokusy proběhly se 77 dětmi ve věku 3 až 5 let v Birmingham Science Museum a se 46 mláďaty šimpanze bonobo, která žijí v přírodních podmínkách v rezervaci v Demokratické republice Kongo. Dospělý předvedl akci s dřevěnou krabičku s odměnou uvnitř. Odklopení víčka předcházely nesmyslné úkony, jako mávání rukou nebo pojíždění prstem po povrchu. Na rozdíl od bonobů naprostá většina dětí spontánně nepodstatné činnosti opakovala. Experimentátoři spekulují, zdali nepřišli na stopu vzniku rozdílů mezi lidmi a lidoopy. Šimpanze bonobo vidíme na obrázku (Foto Evanmaclean 2008, via Wikimedia Commons, volné užití). Typickým znakem tohoto druhu jsou chlupy přerůstající přes uši.

 
Odeslat komentář k článku "Napodobování u lidí a šimpanzů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Napodobování u lidí a šimpanzů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace