Nanotrubičky proti rakovině

14.8.2005
Citace:
A.R.Rastinehad et al., Gold nanoshell-localized photothermal ablation of prostate tumors in a clinical pilot device study. PNAS 2019, https://doi.org/10.1073/pnas.1906929116
Zdroj

Tým profesorky Hongjie Dai ze Stanfordské univerzity v USA vyvinul metodu selektivní destrukce rakovinných buněk pomocí infračerveného laseru. Využili toho, že uhlíkové nanotrubice silně absorbují infračervené záření, avšak pro buňky jsou jinak neškodné. Proniknou-li do nitra buněk, po ozáření infračerveným laserem se silně zahřejí a zničí tak buňky, v níž se nacházejí. Konkrétně byl nasazen infračervený laser pracující na vlnové délce 808 nm o energie 1,4 W/cm2. Zbývalo jen vyřešit problém, jak uhlíkové nanotrubice selektivně vpravit do nádorových buněk. K tomu se hodí listová kyselina, protože rakovinné buňky na rozdíl od zdravých mají na svém povrchu receptor pro její anion, zvaný folát. Spojíme-li jej chemickou vazbou s uhlíkovou nanotrubičkou, proniknou přes zmíněný receptor snadno do nádorových buněk.

Pro terapii nádorů uvnitř organismu se laserové záření na místo působení přivede pomocí světlovodu, který bude zaveden nepatrným chirurgickým zákrokem.

29.8.2019: Stejným způsobem fungují i nanočástice z oxidu křemičitého pokrytého tenkou vrstvou zlata. Klinický test na 16 pacientech s rakovinou prostaty ve věku 58 až 79 let potvrdil účinnost nové metody. Tloušťkou zlaté vrstvy lze nastavit, jakou vlnovou délku infračerveného záření budou nanočástice pohlcovat nejvíc.

 
Odeslat komentář k článku "Nanotrubičky proti rakovině "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nanotrubičky proti rakovině " e-mailem

Diskuse/Aktualizace