Tým vědců z Rensselaer Polytechnic Institute v americkém Troy (stát New York) pod vedením profesorů Jonathana Dordicka, Raviho Kanea a Lindy Schadler připravil nový dlouhodobě působící nanokompozitní dezinfekční přípravek vhodný zejména pro potraviny. Základem jsou lytické enzymy bakteriofágů, které do buněk bakterií vytvoří velké otvory, takže dojde k vylití jejich obsahu a k následnému rozpadu. Ty naváží prostřednictvím vhodně zvolené bakteriální bílkoviny na povrch nanočástic buď škrobu nebo oxidu křemičitého, což je pro lidský organismus látka zcela neškodná. Přípravek lze bez problémů přidávat k potravinám, kde hubí bakterie dlouhodobě. Výběrem vhodných lytických enzymů lze dezinfekční účinky selektivně zaměřovat. Např. enzym Ply500 působí selektivně proti listeriím (bakterie rodu Listeria). Ze šesti druhů tohoto rodu způsobuje druh Listeria monocytogenes onemocnění zvířat i lidí, tzv. listeriózu. U zdravých jedinců probíhá jako lehká chřipka, ale těžce postihuje novorozence, u těhotných žen vyvolává potrat a u starších a oslabených způsobuje zánět mozku. K nákaze dochází požitím kontaminovaných potravin a není u nás příliš častá.