Může káva zhoršovat cukrovku?

10.5.2002
struktura kofeinu

Příčiny vzniku insulinové rezistence (snížené citlivosti tkání k insulinu) jsou zkoumány od doby, kdy bylo zjištěno, že je příčinou diabetu II. typu. Dnes se již ví o vlivu životního stylu i genetických faktorech, avšak pátrání po příčinách stále pokračuje. Skupina lékařů z holandského universitního centra v Nijmegenu se rozhodla stanovit vliv kofeinu na insulinovou resistenci. Výsledek byl poměrně překvapivý. Při podání 4h trvající infuse cca 300mg kofeinu (odpovídá 3-4 kávám) došlo ke zvýšení insulinové rezistence o 15%! To znamená, že při poměrně běžné koncentraci kofeinu v krvi se výrazně zhoršuje zpracování glukosy i lipidů (především volných mastných kyselin). Samozřejmě, nelze z této studie usuzovat na vliv dlouhodobého požívání kofeinu, neboť pravděpodobně dochází k určité toleranci. Na druhou stranu, účinek současných léků, snižujících insulinovou rezistenci, se pohybuje také kolem 15%, takže by se účinky kávy a léků mohly navzájem rušit.

Odeslat komentář k článku " Může káva zhoršovat cukrovku? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Může káva zhoršovat cukrovku? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace