Muší potápěč

22.11.2017
Citace:
Floris van Breugel a Michael H. Dickinson, Superhydrophobic diving flies (Ephydra hians) and the hypersaline waters of Mono Lake, PNAS 2017, doi:10.1073/pnas.1714874114)
Zdroj
Ephydra hians  v ochranné bublině (Floris van Breugel a Michael H. Dickinson, Superhydrophobic diving flies (Ephydra hians) and the hypersaline waters of Mono Lake, PNAS 2017, doi:10.1073/pnas.1714874114).

Moucha Ephydra hians z čeledi břežnicovitých (Ephydridae, angl. brine flies nebo shore flies) překvapivě hledá svou potravu a klade vajíčka ve vodě, a to ve vodě velmi agresivní. Žije na březích kalifornského jezera Mono s velmi zásaditou vodu. Vysoká koncentrace rozpuštěného uhličitanu sodného Na2CO3 a boraxu Na2B4O7 zvedá pH až na hodnotu 10. Mouchu E.hians chrání vzduchová bublina, která ji slouží jako svého druhu skafandr, jak vidíme na obrázku (Floris van Breugel a Michael H. Dickinson, Superhydrophobic diving flies (Ephydra hians) and the hypersaline waters of Mono Lake, PNAS 2017, doi:10.1073/pnas.1714874114). Bublinku udržuje superhydrofobní povrch tvořený hustými chloupky nasáklými voskem. Celou řadu videí z experimentů se smáčením E.hians najdeme na této webové stránce.

Čeleď břežnicovitých zahrnuje na 2.000 druhů drobných much, které žijí zpravidla na mořském pobřeží nebo na březích sladkovodních nádrží. E.hians, která žije v opravdu extrémním prostředí, předčí druh Helaeomyia petrolei (angl. petroleum fly). Jde o jediný známý hmyz, jehož larvy žijí v přirozené se vyskytující surové ropě. Obecně mouchami nazýváme většinu příslušníků řádu dvoukřídlých (Diptera) z třídy hmyzu (Insecta). Počet druhů se odhaduje na 100.000.

Satelitní snímek jezera Mono (foto NASA).Jezero Mono (viz obr., foto NASA) o současných rozměrech 15 x 21 km vzniklo nejméně před 760 tisíci let v bezodtoké proláklině. Vzhledem k extrémní slanosti a pH v něm nenajdeme žádného obratlovce. Jeho vody obývají hlavně řasy a bakterie a kupodivu členovci rodu žábronožek (Artemia, angl.brine shrimp), které vidíme i na videu spolu mouchou E.hians. Zdejší žábronožky jsou důležitou součástí potravy zhruba dvou milionů tažných ptáků, kteří hnízdí v okolí.

 
Odeslat komentář k článku "Muší potápěč "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Muší potápěč " e-mailem

Diskuse/Aktualizace