Mrkev a kukuřice jako léky

22.1.2008
kukuřice

Pomocí genetické manipulace se podařilo připravit mrkev s výrazně vyšším množstvím vápníků. Pokud úspěšně absolvuje řadu testů, mohla by se stát náhradní zdrojem vápníku pro lidi, kteří mají s konzumací mléka a mléčných výrobků problémy.

Mnohem větší význam by mohla mít nová odrůda kukuřice, kterou američtí vědci vypěstovali bez genové manipulace. Obsahuje totiž podstatně více provitaminu A než dosavadní druhy. Kukuřice představuje dominantní plodinu subsaharské Afriky a Latinské Ameriky, kde je rovněž silně mezi dětmi rozšířena hypovitaminóza A. Zavedení nové odrůdy by mohlo tuto situaci zlepšit, pokud bude africkými politiky shledána jako vhodná. Při jejím pěstování nebyla sice přímo použita genová manipulace, avšak pomocí metod moderní genetiky byl identifikován mutovaný gen, který zvyšuje množství provitaminu A v zrnu.

 
Odeslat komentář k článku "Mrkev a kukuřice jako léky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mrkev a kukuřice jako léky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace