Mnohem starší virus

6.10.2016
Letucha malajská (Cynocephalus variegatus), foto Nina Holopainen, via Wikimedia Commons.

Virologové předpokládali, že původ viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS, sahá přibližně 12 milionů let do minulosti. Daniel Elleder z Ústavu molekulární genetiky se svými spolupracovníky zjistil, že lentiviry, mezi něž HIV náleží, jsou mnohem starší. Podařilo se jim identifikovat vir LVgv v genomu letuch, které infikoval před 40 - 60 miliony let. Letuchy jsou zvláštní noční savci z čeledi letuchovitých (Cynocephalidae), řád letuchy (Dermoptera), kteří žijí v jihovýchodní Asii. Zvláštní kožní blána jim umožňuje klouzavým letem doplachtit až 100 m daleko. Letuchu malajskou (Cynocephalus variegatus) vidíme na obrázku (foto Nina Holopainen, via Wikimedia Commons). Letuchy patří k našim blízkým příbuzným, od předků primátů se oddělily zhruba před 80 miliony let. Lentiviry patří do čeledi retrovirů (Retroviridae), kteří jsou schopni svou genetickou informaci vložit do genomu hostitelské buňky.

Plný text tiskové zprávy AV ČR najdeme zde.

Vlastislav Výprachtický 7.10.2016: Dle houževnatosti lentiviru bude výzkum totální léčby proti retrovirům hodně náročný. Zatím nebyl nalezen žádný vhodný antivir/virofág/. Řešení se bude asi ubírat enzymatickou cestou k odbourání struktury retrovirů.

Romana Dubnova Bělocká 8.10.2016: Mozna pro tebe zajimave....pro me urcite, moc se mi tyhle potvůrky libi.uz na pajdaku mi prisly roztomile.

 
Odeslat komentář k článku "Mnohem starší virus "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mnohem starší virus " e-mailem

Diskuse/Aktualizace