Mimozemská polární zář

4.4.2016
Umělecká rekonstrukce zkoumané polární záře na Jupiteru v nepravých barvách (obr.JAXA). V pravém horním rohu skutečný obrázek Jupiteru s polární září (obr.NASA, ESA, Chandra, Hubble).

Polární záře září i na jiných tělesech Sluneční soustavy, nejenom na Zemi. Na Jupiteru ji díky extrémně silným elektromagnetickým polím pozorujeme dokonce i v rentgenových vlnových délkách. To vzniká díky extrémní ionizaci kationtů kyslíku a síry, které se tam vyskytují až jako O8+ a S14+. Poprvé ji zaznamenala družice Einstein v osmdesátých letech minulého století. Vliv sluneční erupce v říjnu 2011 na zesílení intenzity polární záře nad severní polární oblastí Jupiteru důkladně vyhodnotil rozsáhlý astronomický tým, jehož práci koordinovala prof. Graziella Branduardi-Raymont z University College London. Hlavním autorem studie je William R. Dunn z téže instituce. Při své práci využili dat z družice Juno doplněná o rentgenová měření řady dalších specializovaných satelitů.

7.4.2016: Na obrázku vidíme uměleckou rekonstrukci zkoumané polární záře na Jupiteru v nepravých barvách (obr.JAXA). V pravém horním rohu skutečný obrázek Jupiteru s polární září (obr.NASA, ESA, Chandra, Hubble).

 
Odeslat komentář k článku "Mimozemská polární zář "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mimozemská polární zář " e-mailem

Diskuse/Aktualizace