Meteoritická oblaka

19.6.2019
Citace:
V.L.Hartwick et al., High-altitude water ice cloud formation on Mars controlled by interplanetary dust particles, Nature Geoscience 2019, doi: 10.1038/s41561-019-0379-6
Zdroj
Mars s polární čepičkou a oblaky vysoko v atmosféře, foto NASA/JPL/MSSS.

Marsologové vyřešili záhadu oblak vysoko v atmosféře Marsu, tak vysoko, že tam žádný mrak nemůže vzniknout. Mraky ve výškách od 30 do 60 km nejsou v marsovské atmosféře vzácností, přestože tam panuje tak nízký tlak, že prachové částice z povrchu nemohou vystoupat. Chybí kondenzační jádra, kolem kterých by vznikaly kapičky vody nebo ledu, takže by tam žádné mraky neměly být.

Umělecké ztvárnění družice MAVEN nad planetou Mars, NASA/Goddard Space Flight Center [Public domain].Nezbytný prach pochází z meteoritů, které shoří v atmosféře Marsu. Měření ultrafialovým spektrometrem družice MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) ukázala, že ve výškách 80 - 90 km nad povrchem Marsu je meteoritického prachu slušná zásoba. Sondu MAVEN vyslala NASA k Marsu v roce 2013 kvůli průzkumu atmosféry. První autor publikace V. L Hartwick z University of Colorado v Boulder komentuje: „Navykli jsme si Zemi, Mars a další nebeská těla vnímat jako objekty, které určují své klima. Ale klima není nezávislé na okolní Sluneční soustavě.“ Obdobný jev známe i ze Země, ale vzhledem k výrazně hustší atmosféře nemá zdaleka takový význam.

 
Odeslat komentář k článku "Meteoritická oblaka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Meteoritická oblaka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace