Mediální chřipka

23.11.2009

Napojíme-li se na jakýkoli zpravodajský mediální kanál, zprávám o nevelkých počtech dalších mrtvých a nakažených prasečí chřipkou či o případné vakcinaci a počtu dávek nemůžeme uniknout. Čeká nás v nejbližších týdnech skutečně taková epidemie prasečí chřipky, že si zaslouží tolik pozornosti? Je pravda, že virový kmen H1N1 již způsobil velkou epidemie španělské chřipky v letech 1918 – 1920 a že průběh onemocnění současné prasečí chřipky má některé shodné rysy – postihuje více plíce. Na rozdíl od jiných typů chřipky napadá více i mladší ročníky. V posledním roce první světové války a v letech krátce po ní byly desítky milionů lidí oslabeny strádáním způsobeným válkou a obrovské země se nacházely v chaosu a rozvratu, což se nepomohlo neprojevit i na kvalitě a dostupnosti zdravotní péče. V současné době jsme v poněkud jiné situaci.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace každý rok onemocní na světě běžnou chřipkou stovky milionů lidí. U tří až pěti milionů z nich jde o těžké onemocnění a 250 až 500 tisíc jich zemře. Počet úmrtí na prasečí chřipku přesahuje celosvětově deset tisíc. Na běžnou chřipku umírá méně než 0,1% nakažených. Oproti původním odhadům je tento poměr u prasečí chřipky pod 0,045%. Na základě těchto čísel si každý může udělat obrázek sám.

Proč se tedy právě této chřipkové epidemii věnuje tolik pozornosti? Protože to mnoha lidem vyhovuje. Novináři vypustili mediální bublinu a mají své katastrofické zpravodajství, které přiláká čtenáře. Mnoho expertům to umožní prožít svých pět minut slávy. Lékárníci a výrobci antivirových přípravků a multivitaminů si mnou ruce v očekávání rostoucích tržeb. Politici mají příležitost ukázat, co všechno dělají pro obyvatelstvo, aniž by ve skutečnosti museli vynaložit nějaké úsilí. Ani kubánská vláda, která jinak nechává své obyvatelstvo strádat nedostatkem prakticky veškerých základních životních potřeb, nezaváhala a zavedla u pracovníků hraniční kontroly roušky a pro přijíždějící cizince další zbytečný, zdravotní formulář k vyplnění. Stává se téměř charakteristickým rysem naší civilizace, že pseudoproblémy zastiňují ty otázky, které si skutečně zasluhují řešení a které naši budoucnost jistě ovlivní. Myslíte, že pro náš další život je důležitější reforma penzí, o níž se v mediích už nemluví vůbec, nebo další budoucnost české vědy, o níž media informují útržkovitě a bez znalosti věci, nebo každoročně se opakující epidemie chřipky?

Pan Šnajdr 9.11.2010: S tímto se nedá než hlasitě souhlasit. Autorovi článku = trefa do černého.

 
Odeslat komentář k článku "Mediální chřipka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mediální chřipka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace