Mechanismus působení Zika viru

5.3.2016
Citace:
T.Hammack et al., Zika Virus Infects Human Cortical Neural Precursors and Attenuates Their Growth. Cell Stem Cell, March 2016 DOI: 10.1016/j.stem.2016.02.016
Zdroj
Snímek virionů Zika viru pořízený elektronovým mikroskopem (Centers for Disease Control and Prevention/Cynthia Goldsmith).

Pravděpodobný mechanismus působení viru Zika odhalili vědecký tým pod vedením Hongjun Songa a Guo-li Minga. Kromě jejich kolegů z Johns Hopkins University v Baltimore se podíleli i experti z Florida State University v Tallahassee a Emory University School of Medicine v Atlantě. Podle jejich zjištění kmen MR766 Zika viru přednostně napadá unipotentní nervové buňky plodu. Jako unipotentní nazýváme kmenové buňky, ze kterých vzniká pouze jeden typ buněk, v našem případě nervové. Unipotentní nervové buňky ve vyvíjející se mozkové kůře plodu hynou nebo se hůře rozmnožují. Výsledkem je mikrocefalie, tedy předčasné ukončení růstu mozku a zpravidla celé hlavy. Navrhovaný mechanismus působení však nevysvětluje, proč se mikrocefalie objevuje jen v některých částech celkové oblasti rozšíření Zika viru. Možná jsou ve hře ještě nějaké další faktory. Na obrázku vidíme snímek virionů Zika viru pořízený elektronovým mikroskopem (Centers for Disease Control and Prevention/Cynthia Goldsmith).

23.5.2017: Tým Harryho Bulstrodea z Cambridge University studuje potenciál zika viru pro léčbu mozkových nádorů. Napadá-li rostoucí mozek, obdobným způsobem by mohl ničit rostoucí nádorové buňky v mozku dospělém.

 
Odeslat komentář k článku "Mechanismus působení Zika viru "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mechanismus působení Zika viru " e-mailem

Diskuse/Aktualizace