Mearns nalezl další vrak

23.3.2019
Citace:
D.L.Mearns et al., An Early Portuguese Mariner's Astrolabe from the Sodré Wreck-site, Al Hallaniyah, Oman, International Journal of Nautical Archaeology, doi: 10.1111/1095-9270.12353)
Zdroj
Astroláb z vraku Esmeraldy, D.L.Mearns et al., An Early Portuguese Mariner's Astrolabe from the Sodré Wreck-site, Al Hallaniyah, Oman,  International Journal of Nautical Archaeology, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ .

Nejstarší známý astroláb vyzvedli archeologové z vraku portugalské lodi Esmeralda, která klesla na dno u pobřeží Ománu v bouři roku 1503. Vznikl v období 1495 - 1501. Jde o ojedinělý nález, v současnosti známe astrolábů 105. Jde o dnes již neužívané astronomické zařízení, které sloužilo navigátorům k určování polohy. Základem je mosazný disk s otočnými prvky. Jedna strana představuje pohyblivou mapu oblohy, druhá slouží k měření úhlové výšky. Esmeralda byla jedna z lodí druhé expedice admirála Vasco da Gamy do Indie v letech 1502 - 1503.

„Námořní astroláby jsou úzce spjaty s počáteční fází zámořských objevů velkých námořních mocností Evropy. Jde také o jediný známý námořní astroláb s vyznačenými pětistupňovými intervaly a nesoucí národní symbol, v tomto případě královský znak Portugalska,“ doplňuje oceánograf David L. Mearns, známý svými nálezy mnoha dalších vraků.

 
Odeslat komentář k článku "Mearns nalezl další vrak "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mearns nalezl další vrak " e-mailem

Diskuse/Aktualizace