Matematika zachraňuje životy

28.5.2020
Citace:
Serra, M., Sathe, P., Rypina, I. et al. Search and rescue at sea aided by hidden flow structures. Nat Commun 11, 2525 (2020) https://doi.org/10.1038/s41467-020-16281-x
Zdroj
Schematické znázornění atraktoru TRAP (červená) a pohyby plovoucích předmětů (černá).

Bezprostředně přispět k záchraně životů může matematika. Ročně zahynou na moři stovky až tisíce lidí kvůli katastrofám lodí a letadel. Zhruba po šesti hodinách od nehody podstatně klesá šance na nalezení trosečníků na rozlehlé vodní hladině, protože kombinace přílivu a odlivu, počasí i nestálých pobřežních proudů znemožní odhad jejich aktuální polohy. Matematici odhalili, že každý plovoucí předmět směřuje ke speciální křivce zvané TRAP (TRansient Attracting Profile). Lze ji s pomocí sofistikovaného algoritmu dostatečně rychle a přesně vypočítat z vektorového pole rychlostí proudění na povrchu kapaliny, jež můžeme určit ze snímků hladiny moře.

Ostrov Martha’s Vineyard na satelitním snímku, NASA/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elisabeth_Islands_and_Martas_Vineyard.png  .Tři úspěšné pokusy v okolí ostrova Martha’s Vineyard u pobřeží Massachusetts potvrdily mnohem větší úspěšnost nové metody oproti starším postupům založeným na podmíněné (Bayesově) pravděpodobnosti. Z matematického hlediska představuje TRAP atraktor, konečný stav dynamického systému. „Výsledky lze rychle získat, snadno interpretovat a levně implementovat,“ https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2020/05/pr-search-and-rescue.htmlshrnuje první autor publikace? Mattia Serra z Harvard University.

 
Odeslat komentář k článku "Matematika zachraňuje životy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Matematika zachraňuje životy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace