Maskovací plášť z červené krvinky

21.6.2011
Citace:
Z.Cao et al., Camouflaging bacteria by wrapping with cell membranes, Nature Communications, volume 10, Article number: 3452 (2019), DOI: 10.1038/s41467-019-11390-8 ID
Zdroj
Schematické znázornění přípravy (Nanoparticle-detained toxins for safe and effective vaccination, Che-Ming J. Hu, Ronnie H. Fang, Brian T. Luk & Liangfang Zhang, Nature Nanotechnolog 8, 933-938 (2013)).

Již delší dobu se testují možnosti využití nanočástic pro transport účinných látek v organismu přímo na místo jejich působení. Další možnost, jak usnadnit pohyb nanočástic v krvi vyvinul tým profesora nanoinženýrství Liangfanga Zhanga z University of California v San Diegu. Na nanočástice navlékli membrány z červených krvinek, címž je ochrání před protilátkami.

akademon.cz 16.2.2013: Membránu bílých krvinek ke stejnému účelu užil lékařský tým z Methodist Hospital Research Institute v texaském Houstonu pod vedením Dr.Ennia Tasciottiho.

9.1.2014: Toxin alfa-hemolysin ze zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus) zamaskoval membránou červené krvinky tým Liangfanga Zhanga z University of California v San Diegu. Nejprve připravili nanočástici z polyperfluoroglutarové kyseliny, kterou pokryli membránou červené krvinky. Na takto upravené nanočástice působili molekulami zmíněného toxinu, který se zabudoval do membrány. Vznikla tak nová očkovací látka, účinnější než pouhý samotný denaturovaný toxin a netoxická. Její příprava je schematicky znázorněna na obrázku (Nanoparticle-detained toxins for safe and effective vaccination, Che-Ming J. Hu, Ronnie H. Fang, Brian T. Luk & Liangfang Zhang, Nature Nanotechnolog 8, 933-938 (2013)).

14.8.2019: Do membrány stažené z červené krvinky lze vpravit i celou bakterii, konkrétně známou rozměrnou střevní bakterii Escherichia coli. Zůstane tak dokonale skryta před všemi prostředky imunitního systému organismu.

 
Odeslat komentář k článku "Maskovací plášť z červené krvinky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Maskovací plášť z červené krvinky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace