Magnetizovaný fág

7.8.2017
Citace:
L.-L. Li et al., Enhanced biofilm penetration for microbial control by polyvalent phages conjugated with magnetic colloidal nanoparticle clusters (CNCs), Environ. Sci.: Nano, 2017, Advance Article, doi: 10.1039/C7EN00414A
Zdroj
Schematické znázornění komplexu bakteriofága čeledi Podoviridae s magnetickou nanočásticí pokrytou chitosanem. Vytvořeno s pomocí Ninjatacoshell (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons.

Navázání magnetické částice na povrch bakteriofága podstatně zvýší účinnost jeho působení proti bakteriím. Pokud se někde dobře usadí, vytvoří bakterie společně polysacharidovou vrstvu zvanou biofilm, v němž se jim lépe žije. Kromě jiného je chrání nejen před fágy, ale např. ztěžuje i přístup antibiotik. Navážeme-li na bakteriofág magnetickou nanočástici z oxidu železnato-železitého Fe3O4, vložené vnější magnetické pole mu podstatně usnadní pronikání do biofilmu přímo k bakteriálním buňkám.

Experimenty proběhly s fágy čeledi Podoviridae, tzv. podoviry, na bakteriích Pseudomonas aeruginosa a Escherichia coli. Zachycení magnetické nanočástice zajistil obal z polysacharidu chitosanu pomocí aminoskupin -NH2 vazbou na karboxylové skupiny -COOH na povrchu bakteriofága. Schematické znázornění komplexu bakteriofága čeledi Podoviridae s magnetickou nanočásticí pokrytou chitosanem vidíme na obrázku. Vytvořeno s pomocí Ninjatacoshell (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons.

Více o využití bakteriofágů proti bakteriální infekci najdeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Magnetizovaný fág "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Magnetizovaný fág " e-mailem

Diskuse/Aktualizace