Lišky míří do města

22.3.2020
Citace:
Kimmig, SE, Beninde, J, Brandt, M, et al. Beyond the landscape: Resistance modelling infers physical and behavioural gene flow barriers to a mobile carnivore across a metropolitan area. Mol Ecol. 2020; 29: 466– 484. https://doi.org/10.1111/mec.15345
Zdroj
Městská liška na lovu králíka, foto User Oosoom on en.wikipedia / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

V životě jsem ve městě neviděl lišku, přestože jde o mazanou šelmu, která se městskému životu přizpůsobila docela dobře. Např. výskyt prvních lišek v Berlíně byl zaznamenán v padesátých letech minulého století. Do devadesátých let osídlily celé město. Možná prostě lišky nechtěly, abych je zahlédl. Výzkum lišek obecných (Vulpes vulpes, angl. red fox) v Berlíně a přilehlé části Branibor odhalil rozdíl mezi městskými světačkami a venkovskými vidlačkami. „Výsledky potvrzují, že u těchto zvířat existuje genetická diferenciace mezi městskými a venkovskými oblastmi,“ uvádí první autorka publikace Sophia E.Kimming z berlínského Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung.

Mládě lišky obecné, foto Jim Frates/Public domain. Hranice mezi oběma populacemi netvoří překážky jako vodní toky nebo dopravní tepny, ale spíše administrativní hranice. Městská populace zvládá soužití s lidmi, venkovská populace se vyhýbá oblastem s velkou hustotou zalidnění nebo množstvím našich aktivit. Studie vznikla na základě porovnání genomů 188 městských a 186 venkovských lišek. Vzhledem k tomu, že studie proběhla v Německu, připojím ještě jazykovou poznámku. Liška obecná je Rotfuchs, městské a venkovské lišky označují vědci po řadě jako Stadtfuchs a Landfuchs. Rod liška (Vulpes) zahrnuje celkem sedmnáct druhů, z nichž šest vyhynulo.

 
Odeslat komentář k článku "Lišky míří do města "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lišky míří do města " e-mailem

Diskuse/Aktualizace