Lepší kvasinky

22.11.2009

Genetici z nizozemské Delftské univerzity dosáhli velkého úspěchu, když do buněk kvasinek Saccharomyces cerevisiae vpravili metodou genové manipulace gen z bakterie Escherichia coli, který umožní přeměnit na etanol i kyselinu octovou, což je běžný vedlejší produkt při výrobě etanolu z rostlinných zbytků. Pozměnili tím metabolismus kvasinek natolik, že mohli zablokovat další, jejich vlastní gen, který zodpovídá za produkci glycerolu, což je další nežádoucí vedlejší produkt při fermentaci rostlinných zbytků. Bude jistě zajímavé sledovat, co na to odpůrci genových manipulací. Zdá se, že se soustřeďují zejména na boj proti geneticky modifikovaným vyšších rostlinám a živočichům, zatímco geneticky modifikované bakterie a kvasinky používané při výrobě jogurtů, sýrů a alkoholických nápojů, jim nevadí.

 
Odeslat komentář k článku "Lepší kvasinky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lepší kvasinky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace