Lepidla lepí šetrněji

4.1.2020
Citace:
Beharaj, A., McCaslin, E.Z., Blessing, W.A. et al. Sustainable polycarbonate adhesives for dry and aqueous conditions with thermoresponsive properties. Nat Commun 10, 5478 (2019) doi:10.1038/s41467-019-13449-y
Zdroj
Příprava biodegradabilního na tlak citlivého lepidal z propylenoxidu, oxidu uhličitého a glycidylbutyrátu.

Na výrobu nového na tlak citlivého, biodegradabilního lepidla potřebujeme i oxid uhličitý. Můžeme ho připravit reakcí, jejíž schéma vidíme na obrázku, z propylenoxidu, glycidylbutyratu a CO2. Jako katalyzátor slouží komplex kobaltu. Jak pěkně lepí, shlédneme zde. „Nejaktuálnější otázka je nyní najít nejlepší využití, takže zjišťujeme, jaké požadavky mají různé skupiny uživatelů. Chirurgové mají odlišné potřeby než lidé pracující s obaly, ale můžeme oslovit oba trhy,“ popisuje další práci šéf výzkumného týmu prof. Mark W.Grinsaff z Boston University.

Jako lepidla citlivá na tlak (pressure sensitive adhesives, PSA) označujeme polymery, které jsou v suchém stavu za běžné teploty trvale lepivé. K lepenému povrchu přilnou krátkým lehkým stlačením. Používají se k výrobě samolepicích pásek, nejrůznějších samolepek, etiket a lepíků. Většinou jde o kopolymery na bázi polystyrenu, izoprenu a butadienu. K životnímu prostředí šetrnější varianta nebude bez významu, protože očekáváme, že objem trhu s těmito produkty dosáhne roku 2024 9,5 miliardy USD.

 
Odeslat komentář k článku "Lepidla lepí šetrněji "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lepidla lepí šetrněji " e-mailem

Diskuse/Aktualizace