Lepí a lepí

24.5.2018
Citace:
S.Singla et al., Hygroscopic compounds in spider aggregate glue remove interfacial water to maintain adhesion in humid conditions, Nature Communications, volume 9, Article number: 1890 (2018) doi:10.1038/s41467-018-04263-z
Zdroj
Křižák rákosní na fotografii Jiřího Duchoně (CC BY-NC 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/, via biolib.cz).

Prostě geniální nebo geniálně prostý trik umožňuje, že pavoučí lepidlo na vláknech sítě funguje i za vlhka. Pavouci pokrývají vlákna ve středu sítě kapičkami lepidla, které spolehlivě zachytí kořist i ve vlhkém prostředí. Analýza lepidla křižáka rákosního (Larinioides cornutus, angl. orb-weaver spider) z čeledi křižákovitých (Araneidae) ukázala, že základ tvoří směs glykoproteinů, bílkovinných řetězců s navázanými molekulami sacharidů. Významnou složku představují nízkomolekulární organické i anorganické sloučeniny, které nelepí. Některé z nich jsou hygroskopické, takže vodu z povrchu vtahují do nitra kapky lepidla, kde se bez problémů rozptýlí. Povrch zůstává čistý, lepivý a pro kořist nebezpečný. Autoři výzkumu jíž vyplňují patentovou přihlášku. Křižák rákosní žije převážně v mokřadech, kde o vlhkost není nouze. Dorůstá délky kolem 1 cm.

 
Odeslat komentář k článku "Lepí a lepí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lepí a lepí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace