Lék z lysohlávek

18.5.2016
Citace:
A.A.Adams et al., In vivo production of psilocybin in E. coli, Metabolic Engineering, Volume 56, December 2019, Pages 111-119, https://doi.org/10.1016/j.ymben.2019.09.009
Zdroj
Vlevo nahoře struktura psilocybinu, vpravo nahoře psilocinu. Dole lysohlávka Allenova (Psilocybe allenii) na snímku Alana Rockefellera/Mushroom Observer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8361058.

Psilocybin, halucinogenní drogu z některých druhů hub, můžeme úspěšně využít jako lék proti některým jinak neléčitelným těžkým depresím. Na základě svých experimentů na 12 dobrovolnících to konstatoval vědecký tým vedený prof.Davidem J.Nuttem z Imperial College London a prof.Valerií H.Curran z University College London. Psilocybin, jehož strukturu vidíme na obrázku nahoře vlevo, obsahují různé druhy hub z rodů Psilocybe (lysohlávka), Panaeolus (kropenatec), Stropharia (límcovka) nebo Gymnopilus (šupinovka). V těle ho enzymy fosfatázy defosforylují na farmakologicky účinný psilocin (obrázek nahoře vpravo), který působí na serotoninové receptory v mozku. Přestože dle zákona jde o nebezpečnou drogu, jde o obavy značně přehnané. Zdaleka nesnese srovnání se škodlivými účinky heroinu nebo kokainu, ke kterým bývá přiřazován. Bohužel boj proti drogám urputně vedený v uplynulých desetiletích výrazně zpomalil i výzkum jejich prospěšných účinků. Na obrázku dole vidíme lysohlávku Allenovu (Psilocybe allenii) na snímku Alana Rockefellera/Mushroom Observer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8361058. Popsána byla až roku 2012. Vyskytuje v pobřežním pásu podél amerického západního pobřeží od Los Angeles po Britskou Kolumbii.

16.10.2019: Psilocybin, které momentálně prochází klinickým testováním, můžeme vyrábět pomocí geneticky modifikovaných bakterií Escherichia coli. Pokud by se psilocybin skutečně stal lékem, těžko můžeme spoléhat na jeho získávání z divoce rostoucích hub, ve kterých ho nacházíme velmi kolísající množství. „Přenesli jsme DNA, které kóduje schopnost syntézy psilocybinu, z hub do E.coli. Je to obdobný kvasný proces, jako když vyrábíte pivo. Efektivně využíváme technologii, která umožňuje nastavit rozsah a rychlost výroby a aplikujeme ji na naši E. coli produkující psilocybin,“ objasňuje práci svého týmu J.Andrew Jones z Miami University.

Richard Opočenský 17.10.2019: To je úžasné! Mimochodem houby se dají kultivovat, tzn. spoléhat se na divoce rostoucí houby by asi nebylo nutné :) dokážu si představit haly plné hub, ale předpokládám, že tahle cesta je rychlejší!

 
Odeslat komentář k článku "Lék z lysohlávek "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lék z lysohlávek " e-mailem

Diskuse/Aktualizace