Ledu v Arktidě ubývá

16.9.2007
Animace porovnává ledovou pokrývkou v letech 2005 až 2007. Byla složena přibližně z dvou set  snímků pořízených radarem ASAR družice Envisat vždy mezi 1. a 10.zářím odpovídajícího roku (foto ESA).

Satelitní pozorování jednoznačně ukazují, že ledu v Arktidě ubývá. Letos pokrývá souvislá ledová pokrývka pouze 3 miliony kilometrů čtverečních, což je o jeden celý milion méně než v předchozích letech. V posledních deseti letech se plocha zamrzlého Severního Ledového oceánu v letním období ročně snižovala přibližně o 100.000 km2, desetkrát větší meziroční rozdíl je tedy dosti významný. Uvidíme, jak bude trend v následujících letech. Klimatické změna na severu postihují silně lední medvědy, protože narušují jejich přirozená loviště. Na druhou stranu se usnadní lodní doprava severovýchodní severozápadní cestou, tedy podle břehů Sibiře i kanadským archipelagem.

Obdobná pozorování představují silnou zbraň v arzenálu polopravd zastánců vlivu člověka na změnu klimatu. Není sporu o tom, že klima na naší Zemi se mění. Tak tomu je od jeho vzniku. Klima nepředstavuje jakýsi ustálený rovnovážný, optimální stav, ale spíše neustále se vyvíjející složitý systém. Co jasné není, je podíl lidských aktivit na této změně. Není však nic snazšího než odpůrce znemožnit tím, že jim podvrhneme snadno vyvratitelné tvrzení. Mnoho lidí, kteří zastávají rezervovaná stanoviska vůči vlivu člověka na změnu klimatu, dostávají pak nálepku těch, kteří popírají klimatické změny vůbec!

akademon.cz 21.9.2012: Podle profesorky Susan J. Crockford z kanadaské University of Victoria nejsou lední medvědi zdaleka tak ohroženi, jak se píše v médiích. Jako druh existují zhruba 4 až 5 milionů let. Za tu dobu musely přežít období, kdy byla Arktida mnohem více i mnohem méně zaledněna než dnes. Zjevně se dokážou vyrovnat i s velkými změnami v zalednění, jen zatím nevíme, jak.

 
Odeslat komentář k článku "Ledu v Arktidě ubývá "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ledu v Arktidě ubývá " e-mailem

Diskuse/Aktualizace