Ledovcová voda pohlcuje CO2

3.9.2019
Citace:
K.A.St.Pierre et al., Proglacial freshwaters are significant and previously unrecognized sinks of atmospheric CO2, PNAS, 2019, https://doi.org/10.1073/pnas.1904241116
Zdroj
Kanadský ledovec Athabasca napájí řeku Athabasca, Carlos Delgado [Public domain].

Voda z tajících ledovců pohlcuje významné množství oxidu uhličitého z atmosféry. Příčinou je chemické zvětrávání ledovcem jemně rozdrcených hornin. „Ledovcem utvářená krajina je jedinečná tím, že obsahuje obrovské množství jemně drcených sedimentů vytvořených samotnými ledovci, když postupují a ustupují. Tyto sedimenty se mísí s roztátou vodou a následně s atmosférou, což vede k řadě možných reakcí chemického zvětrávání. Některé spotřebovávají oxid uhličitý," vysvětluje první autorka publikace Kyra A. St. Pierre z University of Alberta.

Jeden ze zdrojů řeky Fraser v průsmyku Fraser ve výšce kolem 2.000 m n.m.,  foto Roland Neave at English Wikipedia [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]. Výzkum v severní Kanadě ukázal, že voda ledovcových řek pohlcuje významné množství CO2 z atmosféře ještě více než 40 km po proudu od vzniku. Jednou ze zkoumaných řek je Fraser v Britské Kolumbii. Ročně při průtoku 112 kilometrů krychlových při ústí dopraví do oceánu 20 milionů tun sedimentů.

 
Odeslat komentář k článku "Ledovcová voda pohlcuje CO2 "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ledovcová voda pohlcuje CO2 " e-mailem

Diskuse/Aktualizace