![Nahoře kvasinky Candida glabrata 1.600 x zvětšené, dole chemická struktura sloučenin zmíněných v textu, BCarver1 at en.wikipedia/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glabrata.jpg. Nahoře kvasinky Candida glabrata 1.600 x zvětšené, dole chemická struktura sloučenin zmíněných v textu, BCarver1 at en.wikipedia/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glabrata.jpg.](https://archiv.akademon.cz/source/obr/cglabrata.jpg)
Jak získat alkohol kvašením uvnitř vlastního těla ukazuje zajímavá lékařská případová studie. Moč 61leté ženy s cirhózou a nekompenzovanou cukrovkou stále obsahovala alkohol v nezanedbatelné koncentraci skoro dvě promile. Protože přesvědčivě tvrdila, že alkohol nepije, lékaři provedli testy na typické metabolity alkoholu ethylglukuronid a ethylsulfát. Výsledek byl negativní, což znamená, že alkohol v moči neprošel ženiným organismem ani metabolismem. Další pátrání ukázala, že ho produkují v močovém měchýři žijící kvasinky Candida glabrata, blízce příbuzné známým a pro výrobu alkoholu běžně užívaným kvasinkám Saccharomyces cerevisiae ze společné čeledi kvasinkovitých. Vysoká koncentrace glukózy v moči kvůli cukrovce jim poskytla dostatek potravy.