Geneticky modifikované kvasinky pivní Saccharomyces cerevisiae (angl. budding yeast) zvládnou výrobu kanabinoidů, aktivních látek z konopí setého (Cannabis sativa, angl. hemp). Genetici pozměnili tzv. mevalonátovou metabolickou cestu (mevalonate pathway) kvasinek pomocí genů pěti druhů bakterií a samozřejmě konopí. Ze sacharidu galaktózy vyprodukují kvasinky nejprve olivetolovu kyselinu a z ní kanabigerolovou, Δ9-tetrahydrokanabinolovou, kanabidiolovou, Δ9-tetrahydrokanabivarinovou a kanabidivarinovou kyselinu. Chemickou strukturu zmíněných sloučenin najdeme na obrázku.
Kanabinoidy mají průkazné terapeutické účinky, tiší bolest, uklidňují křeče a zmírňují nevolnost doprovázející léčbu rakoviny. Žádná z těchto látek není psychoaktivní. To je až Δ9-tetrahydrokanabinol (THC), který vzniká dekarboxylací při zahřívání z Δ9-tetrahydrokanabinolové kyseliny. Získávat aktivní látky z kvasinek pěstovaných průmyslově v nádrži je mnohem levnější než je izolovat z pěstovaných rostlin. „Naše metoda produkce kanabinoidů je výrazně přátelštější k životnímu prostředí,“ říká šéf výzkumného týmu Jay D. Keasling z University of California v Berkeley.