Kvadruplegik vykračuje

5.10.2019
Citace:
A.L.Benamid et al., An exoskeleton controlled by an epidural wireless brain–machine interface in a tetraplegic patient: a proof-of-concept demonstration, The Lancet Neurology, DOI:https://doi.org/10.1016/S1474-4422(19)30321-7
Zdroj
Zobrazení mozku sedmidenního kuřecího embrya mikroskopem mesoSPIM, obr. mesospim.org.

Na všechny končetiny ochrnutý (kvadruplegický, angl.tetraplegic) muž zvládá základní pohyby pomocí celotělového exoskeletu. Na video vede link z obrázku. Exoskelet ovládá obdobně jako my tělo pomocí dvou po stranách hlavy voperovaných záznamových zařízení, která nezasahují do mozku. Leží těsně nad tvrdou plenou mozkovou. Oproti předchozím experimentům jde o zásadní změnu, protože zavedení elektrod přímo do mozku je podstatně rizikovější. Aktivitu senzomotorických oblastí sleduje 128 elektrod, po 64 v každém záznamovém zařízení.

„Jde o první navržený semiinvazivní bezdrátový systém mozek-počítač... , který ovládá všechny čtyři končetiny,“ říká jeden z šéfů projektu prof. Alim-Louis Benabid z Université Grenoble Alpes. Zatím jde o experimentální prototyp testovaný po dva roky na 28-letém pacientovi se závažným poškozením míchy mezi třetím a čtvrtým krčním obratlem. Od nasazení do běžné lékařské praxe jsme ještě roky vzdáleni. Zůstává otázkou, zdali se podaří srazit cenu zařízení tak, aby bylo dostupné pro všechny ochrnuté.

 
Odeslat komentář k článku "Kvadruplegik vykračuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kvadruplegik vykračuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace