Kurkumin proti rakovině

18.8.2005
struktura turmeronu

Nejnovejší studie ukazují, že kurkumin, pálivá žlutá složka například koření kari, izolovaná z oddenků zázvorovité kurkumy dlouhé (Curcuma longa), je mocným prostředkem, zabraňujícím vývoji melanomu i dalších nádorových onemocnění. Činí tak blokádou jaderného faktoru kapaB, který běžně podporuje abnormální zánětlivou reakci, která často vede k artritidě i rakovině. Kurkumin blokuje aktivitu EGFR (epidermal growth factor receptor), který umožňuje množení rakovinných buněk, i aktivitu VEGF (vascular endothelial growth factor), který je zdrojem angiogeneze. To, že pálivé kari je účinné proti nádorovým oneocněním, ukazuje i výzkum provedený v Indii, kde výskyt čtyř běžných druhů rakoviny (tlustého střeva, prsu, prostaty a plic) je 10krát nižší než v USA.

26.9.2014: Kromě kurkuminu najdeme v kurkumě i turmeron, látku, která podle vědců z Forschungszentrum Jülich podporuje regeneraci mozkových nervových buněk.

26.1.2015: Kurkumin působí i proti Alzheimerově chorobě. Rozpouští škodlivé usazeniny beta-amyloidů, které ji způsobují. Dá se snadno podávat pomocí nosního spreje, protože bez problémů prochází do mozku hematoencefalickou bariérou. Zjistil to při experimentech na myších Wellington Pham se svými kolegy z Vanderbilt University v Nashvillu v Tennessee.

Vlastislav Výprachtický 27.1.2015: Ohodnocení působení kurkuminu je velmi zajímavé, jeho účinky by se mohly kombinovat s rutinem, případně i s kyselinou askorbovou. Vytvořilo by se širší spektrum pro prevenci. Doporučil bych tuto kombinaci k odzkoušení a případně k výrobě léku.

Vlastislav Vyprachticky ml. 8.3.2015: Zdravim,Tvoje myšlenka,že účinky kurkuminu v kombinaci s rutinem,př. s kyselinou askorbovou by mohla vytvořit prevenci proti Alzheimerově chorobě,je mylná.Nelze takto uvažovat a premýšlet matematicky!Příklad:A+A nerovná se vždy A+!Alespon ne v biochemii.Už na příkladě pana Kocha, který záměrně požil kombinaci zabijáckých virů a bakterii,např.cholery,TBC aj.,bylo dokázáno že kombinace těchto látek je velice individuální a sporná a nemusí člověku ublížit.Tak je to i v opačném případě.Sěkuji za pochopení s úctou Výprachtický ml.

Odeslat komentář k článku "Kurkumin proti rakovině "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kurkumin proti rakovině " e-mailem

Diskuse/Aktualizace