Krvelačný křeček

5.3.2017
Citace:
Mathilde L. Tissier et al. Diets derived from maize monoculture cause maternal infanticides in the endangered European hamster due to a vitamin B3 deficiency, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2017). DOI: 10.1098/rspb.2016.2168
Zdroj
Chemická struktura aminokyseliny tryptofanu (vlevo) a vitaminu B3 (vpravo) spolu s křečkem polním (foto Frédéric Burner, public domain, via Wikimedia Commons).

Jednostranná strava tvořená kukuřicí přemění samice křečka polního (Cricetus cricetus) na šelmy požírající své vlastní potomky. Způsobuje to nedostatek vitaminu B3 v kukuřičné stravě, takže ho doplňují z vlastních zdrojů. V monokulturách kukuřice nemají nevelcí živočichové možnost svou potravu obohatit jinými rostlinnými zdroji. Kromě nedospělých potomků sotva mohou cokoliv ulovit. Populace křečka polního v západní Evropě i proto klesla natolik, že nyní patří mezi ohrožené druhy. U lidí způsobuje nedostatek vitaminu B3 onemocnění zvané pelagra, projevující se přecitlivělostí a záněty kůže, průjmy, nechutenstvím a demencí. Postihuje osoby, závislé na kukuřičné stravě. Rozšířená byla zejména v latinské Americe. Vitamin B3 neboli niacin neboli kyselina nikotinová vzniká z aminokyseliny tryptofanu, které v kukuřici seté (Zea mays) rovněž mnoho nenajdeme. Chemickou strukturu obou sloučenin vidíme na obrázku spolu s křečkem polním (foto Frédéric Burner, public domain, via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Krvelačný křeček "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Krvelačný křeček " e-mailem

Diskuse/Aktualizace