Kropidlák hrozí

1.11.2017
Citace:
Sharma, K.K., Pothana, A., Prasad, K., Shah, D., Kaur, J., Bhatnagar, D., Chen, Z.-Y., Raruang, Y., Cary, J.W., Rajasekaran, K., Sudini, H.K. and Bhatnagar-Mathur, P. (2017) Peanuts that keep aflatoxin at bay: a threshold that matters. Plant Biotechnol. J., https://doi.org/10.1111/pbi.12846
Zdroj
Kolonie kropidláku žlutého jsou spíš do zelena, foto Paul Cannon, http://fungi.myspecies.info/file-colorboxed/937, CC BY-NC 3.0.

Velmi nebezpečné karcinogenní toxiny, zvané aflatoxiny, produkuje houba kropidlák žlutý (Aspergillus flavus, viz obr.). S oblibou roste na semenech kukuřice a zejména podzemnice olejné (Arachis hypogaea), jejíž plody označujeme jako arašídy nebo buráky (angl. peanuts, groundnut). Napadení kropidlákem způsobuje každoročně velké ztráty potravin, protože se stanou škodlivými zdraví a je třeba je likvidovat. O významný problém jde zejména v subsaharské Africe a jižní Asii.

Pomocí genové manipulace se podařilo vyšlechtit odrůdu podzemnice, odolné proti kropidláku. Potlačením fungování původních genů podzemnice pojmenovaných aflM a aflP došlo k extrémnímu posílení vlastní protiplísňové obrany pomocí defensinu MsDef1. Jde o malé bílkoviny bohaté na cystein. Rostliny je využívají k obraně proti houbám, bakteriím a některým virům. Plísněmi nesystematicky nazýváme některé houby, které pokrývají povrch toho, co požírají, jemným podhoubím (myceliem).

Jeden z objevitelů nové technologie, Dilip Shah, soudí, že „významně přispěje ke zlepšení zdravotní nezávadnosti potravin v nerozvinutých a rozvojových zemích, kde kontaminace arašídů, kukuřice, chilli i bavlníkových semen mykotoxiny představuje vážnou hrozbu pro zdraví lidí i zvířat.“

Chemická struktura aflatoxinu B1.Aflatoxiny představují běžné přírodní mykotoxiny, které produkuje řada druhů plísní z rodu Aspergillus neboli kropidlák, zejména zmíněný A.flavus nebo A. parasiticus. Patří k nejsilnějším známým karcinogenům. Chemickou strukturu jednoho z nich pojmenovaného B1 vidíme na obrázku. Jmenují se skutečně aflatoxiny, z latinského Aspergillus flavus, nikoliv podle řeckého písmene alfa.

 
Odeslat komentář k článku "Kropidlák hrozí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kropidlák hrozí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace