Kosti z mláta

30.12.2014
vzorek biokompatibilního materiálu z mláta, foto Angeles Martin-Luengo/Malcolm Yattes/Eduardo Saézl/CMM-CSIC/ICIP-CSIC

Při výrobě piva vzniká velké množství mláta, což je rozdrcený, důkladně vyextrahovaný slad. Využívá se jako krmivo, ale mnoho energie v něm není, protože naprostá většina rozpustných sacharidů z něj přešla do sladiny určené ke zkvašení na pivo. Biokompatibilní materiál vhodný jako podklad pro růst kostí z něj připravil Angeles Martin-Luengo s kolegy z Universidad Politécnica de Madrid a Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Nový materiál poslouží jako náhrada poškozených nebo chybějících částí, kterou postupně proroste kostní tkáň. V tom ji napomůže obsah některých anorganických živin, jako křemíku, fosforu, vápníku a hořčíku, které v mlátě zbývají. Velkou výhodou mláta je jeho nízká cena, protože při výrobě piva vzniká jako odpad. Vzorek biokompatibilního materiálu z mláta si můžeme prohlédnout na obrázku, foto Angeles Martin-Luengo/Malcolm Yattes/Eduardo Saézl/CMM-CSIC/ICIP-CSIC.

 
Odeslat komentář k článku "Kosti z mláta "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kosti z mláta " e-mailem

Diskuse/Aktualizace