Kořeny demokracie

7.12.2019
Citace:
Ruck, D.J., Matthews, L.J., Kyritsis, T. et al. The cultural foundations of modern democracies. Nat Hum Behav (2019) doi:10.1038/s41562-019-0769-1
Zdroj
Lögberg na Islandu, místo zasedání zákonodárného sboru v letech 930 až 1262, foto Diego Delso [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].

Rozsáhlý výzkum s půl milionem respondentů ze 109 zemí nejspíš přinesl odpověď na otázku, zdali demokratické instituce samotné stačí ke vzniku funkční demokracie. Nuže, nestačí. Na každý sledovaný stát připadá přes 4,5 tisíce lidí, takže může jít o skutečně reprezentativní průzkum a smysluplní výsledky. Podstatné jsou kulturní tradice, a to zejména akceptování odlišností. Demokratický způsob vlády nespustí změny v kulturních hodnotách, spíše kulturní hodnoty vyvolají změnu systému. Což sledujeme každodenně ve světě. Naši demokracii ohrozí, pokud přijdeme o otevřenost ke změnám a odlišnostem. Na druhou stranu přílišná vstřícnost vůči kulturám, které pluralitu názorů nevyznávají, nás ohrozí rovněž.

 
Odeslat komentář k článku "Kořeny demokracie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kořeny demokracie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace