Korály nakažené od lidí

2.1.2012
Korály napadené bílými neštovicemi. Obr. Dr. A. Bruckner, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Po několika letech usilovné práce prokázala prof. Kathryn Sutherland z floridské Rollins College, že onemocnění mořských korálů zvané bílé neštovice způsobuje lidská střevní bakterie Serratia marcescens. Do moře se dostane prostřednictvím odpadních vod. Způsobuje rozsáhlé odumírání korálů, které končí úplným rozpadem jejich tkání. Protože na korálových útesech při tom vznikají výrazné světlé plochy, nemoc byla pojmenována bílé neštovice (anglicky white pox). Poprvé byla pozorována v roce 1996 na jihu Floridy. Známe více nemocí, jimiž se můžeme nakazit od zvířat (např. ptačí či prasečí chřipka, ornitóza, tularémie), nicméně opačný případ dosud zaznamenán nebyl.

Mezinárodní tým Kennetha Schneidera z amerického Carnegie Institution for Science při průzkumu Velkého Bradlového útesy zjistil, že velký podíl na destrukci korálových útesů mají sumýši. Jako potrava jim slouží korály, které polykají včetně úlomků jejich vápenaté kostry. Kyseliny v jejich trávicím traktu je úplně rozpustí. Na fotografii vidíme korály napadené bílými neštovicemi, foto Dr.A.Bruckner, NOAA.

28.9.2013: Za příčinu „bílého moru“ korálů pokládá Nitzan Soffer z Oregon State University pro změnu viry, konkrétně viry s jednovláknovou kruhovou DNA.

 
Odeslat komentář k článku "Korály nakažené od lidí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Korály nakažené od lidí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace