Kolibřík podvádí

15.4.2018
Citace:
Christopher J. Clark, Emily A. Mistick, Strategic Acoustic Control of a Hummingbird Courtship Dive, Current Biology, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2018.03.021
Zdroj
Kalypta kalifornská dorůstá nanejvýš 9 cm délky, foto San Diego Zoo (PD Photo.org), Public domain, via Wikimedia Commons.

Samečci kolibříka lákají samičky rychlostí letových manévrů. Doprovázejí se při tom hrou na svá roztažená ocasní pera, jež rozechvívá proudící vzduch. Samečci kolibříka kalypty kalifornské (Calypte costae, angl. Costa’s hummingbird) dovedně pohybem vůči samičce a nastavováním ocasních per maskují Změna frekvence vlnění způsobená pohybem zdroje.Dopplerův jev?, který obsahuje přesnou informaci o rychlosti letu. Nemusí s vypětím sil létat rychleji, protože samičky to nepoznají. „Když jsem si uvědomil, že pro nás vědce je z akustického signálu nemožné určit rychlost letu, došlo mi, že ani pro samičky to nebude snadné,“ uvádí spoluautor výzkumu Cristopher J.Clark z University of California v Riverside.

Frekvence hvízdání ocasních per samečka kalypty stoupá nejdříve ze 7 na 9 kHz, aby vzápětí poklesla na 6,5. Kalyptu kalifornskou z čeledi kolibříkovitých (Trochilidae) vidíme na obrázku, foto San Diego Zoo (PD Photo.org), Public domain, via Wikimedia Commons.

 
Odeslat komentář k článku "Kolibřík podvádí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kolibřík podvádí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace