Kdo ochrání botulotoxin?

24.2.2012

Dlouho dobu nebylo jasné, jak prudce jedovatý botulotoxin může přežít v silně kyselém prostředí našeho žaludku. Jde o jeden z nejprudších jedů, smrtelná dávka je 100 pg na jeden kilogram váhy organismu. Chemicky jde o polypeptid tvořený dvěma řetězci z celkem 19 aminokyselin. Blokuje funkci nervových buněk, což vede k ochrnutí svalstva a udušení kvůli nefunkčnosti dýchacích svalů. Produkují ho baktérie Clostridium botulinum za nepřístupu vzduchu. K otravě zpravidla dochází požitím špatně sterilovaných konzerv nebo uzenin, odtud pojmenování klobásový jed (botulus značí latinsky klobásu). Do těla proniká vstřebáváním přes střevní stěnu. Před tím ale musím projít naším žaludkem, jehož prostředí by tak jednoduchý peptid rychle rozložilo. Jak zjistil Rongsheng Jin z amerického Sanford-Burnham Medical Research Institute se svými kolegy rovněž z Medizinische Hochschule Hannover, chrání ho jiný peptid nonhemaglutinin (NTNHA) s komplementární strukturou. Spolu vytvářejí velmi odolný komplex.

 
Odeslat komentář k článku "Kdo ochrání botulotoxin? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kdo ochrání botulotoxin? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace