Katastrofa hypersonického letounu

16.8.2012
X-51A v závěsu pod křídlem bombardéru (foto U.S. Air Force, Chad Bellay).

V úterý se při testovacím letu zřítil americký hypersonický letoun X-51A Waverider, který měl dosáhnout rychlosti 5.800 km/hod. Bombardér B-52 ho nad jihokalifornským pobřežím vynesl do výše a vypustil ze závěsu pod křídlem. Dále již Waverdier pokračoval samostatně. Zapálení a oddělení urychlovací rakety proběhlo úspěšně, poté řídící středisko ztratilo nad letounem kontrolu, v důsledku čehož se letoun zřítil. Ztráty životů nemusíme litovat, protože šlo o stroj bez posádky. Přes celkový neúspěch testu jsou některá získána data použitelná. Z původních tří strojů již nyní zbývá pouze jediný. Foto U.S. Air Force, Chad Bellay.

nuclear 18.8.2012: Letadla s nadzvukovým spalováním /scramjet/ létaly už koncem studené války. Vývoj tohoto současného amerického byl důvodem, proč i jiné země oprášily tyto projekty,bude to znamenat údajně mnoho výzkumných prací a investic do zkoušek. je tam výhoda obtížné zastavitelnosti takového prostředku.

akademon.cz19.8.2012: Ano, hlavní cíle programu vývoje hypersonických letadel jsou vojenské – zasáhnout protivníka kdekoli na planetě prakticky okamžitě. Hlavním rozdílem tryskových motorů pro velké rychlosti oproti běžným je nepřítomnost kompresoru (To je to lopatkové kolo, které vidíme zepředu v tryskovém motoru). Již samotná rychlost pohybu dodá dostatek vzduchu pro řádné fungování.

nuclear 21.8.2012: Zbavit se kompresoru skutečně jinak nejde.Jediné jiné motory bez něj jsou pulzační,a ty mají údajně špatnou účinnost, a jedná se o desítky let opuštěnou konstrukci s mnoha nevýhodami-například zcela nepřijatelný hluk.

 
Odeslat komentář k článku "Katastrofa hypersonického letounu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Katastrofa hypersonického letounu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace