Kartografie ve Sluneční soustavě

4.10.2009
Geologická mapa Ganymedu. Hnědé plochy označují tmavý terén, bílé světlý, černé šrafování vulkanické projevy. Pnutí na jeho povrchu znázorňují červené šipky.

Po sedmiletém úsilí dokončil planetologický tým z Johns Hopkins University vedený Wesem Pattersonem geologickou mapu Jupiterova největšího měsíce Ganymedes. Vycházeli přitom ze snímků, které pořídily družice Voyager 1 a 2 i sonda Galileo.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter vypouštěná NASA ukončila fázi testování a kalibrace a zahájila mapování oblasti jižního pólu Měsíce, která je ze Země špatně viditelná. Během roku má vytvořit zatím nejpodrobnější mapu měsíčního povrchu, nad kterým se pohybuje v nejmenší možné vzdálenosti 50 km. Svou vlastní třírozměrnou mapu Měsíce dokončila Čína v rámci přípravy na vyslání své měsíční mise s lidskou posádkou. Podklady pro ni poskytly snímky pořízené první čínskou lunární družicí Čchang-e 1.

Přístroj Moon Mineralogy Mapper pro zkoumání geologických struktur na Měsíci pomocí infračerveného záření, který NASA umístila na palubu indické družice Chandrayaan-1, zjistil stopy vody v některých horninách na jeho povrchu.

akademon.cz 20.3.2012: U. S. Geological Survey vydal geologickou mapu Jupiterova měsíce Io, kterou sestavil tým amerických vědců zejména z Arizona State University. Na základě pozorování družic Voyager a Galileo se na povrchu podařilo rozlišit 19 různých typů materiálů. Celkový obraz doplňují místa aktivní vulkanické činnosti.

 
Odeslat komentář k článku "Kartografie ve Sluneční soustavě "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kartografie ve Sluneční soustavě " e-mailem

Diskuse/Aktualizace