Sojové boby obsahují látky, které u některých žen mohou podpořit expresi genů souvisejících s rakovinou prsu. Genová exprese je proces, kterým je informace v genu převedena na reálnou buněčnou strukturu, např. enzym. Dr. Moshe Shike se svými kolegy z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center sledoval vliv přítomnosti sojových bílkovin v potravě na průběh a rychlost dělení buněk. Vyhodnocení se provádělo přímo z odebrané nádorové tkáně, získané buď biopsii nebo při operativním zákroku. Srovnávací skupina pojídala bílkoviny mléčné. Studie se celkem účastnilo 140 žen. I když je určitě třeba dalšího výzkumu, Shikeho studie zpochybňuje oblíbenou mantru, že všechno z přírody je úžasné, skvělé, zdraví prospěšné a naprosto neškodné. Příroda dokáže někdy vyprodukovat velmi nebezpečné substance. I biopotraviny nebo čistě přírodní produkty obsahují stovky, možná tisíce sloučenin, z nichž naprostá většina nikdy nebyla testována z hlediska možností dlouhodobého působení na náš organismus. Testy na přítomnost akutních jedů provádí lidstvo pojídáním dlouhodobě a hromadně. Tak se například ještě před vynálezem moderních analytických metod podařilo celkem přesně identifikovat jedovaté houby. Dlouhodobé efekty tímto způsobem odhalit nelze. Z tohoto hlediska je zajímavé, proč odpůrci geneticky modifikovaných potravin požadují, aby u GMO byla zaručena vyšší bezpečnost než u běžných potravin. Ačkoliv vlastně to tak překvapující není, fakta jsou zpravidla to poslední, co odpůrce geneticky modifikovaných organismů zajímá.