Kapradina inspiruje

15.2.2020
Citace:
W. Barthlott et al., Adsorption and superficial transport of oil on biological and bionic superhydrophobic surfaces: a novel technique for oil-water separation. Philosophical Transactions A., 2020, DOI: https://doi.org/10.1098/rsta.2019.0447
Zdroj
Smáčecí úhly pro extrémně hydrofilní, hydrofilní, hydrofobní a superhydrofobní povrchy.

Superhydrofobní povrch lze využít k vyčištění vody znečištěné olejem. Jak vidíme na videu, list vodní kapradiny nepukalky úplně odstraní z vody olejovou skvrnu, aniž by se smočil. Superhydrofobní nazýváme takový povrch, na kterém smáčecí neboli kontaktní úhel čisté vody je větší než 150o. Do 90o jde o povrchy hydrofilní, v rozmezí 90 - 150o hydrofobní. Naštěstí netřeba pěstovat kapradiny ve velkém, přípravu stejně funkčních superhydrofobních povrchů zvládáme. Pokryjeme-li libovolný povrch hustě tyčinkami či výčnělky miniaturních rozměrů z materiálu, který vodu odpuzuje, získáme superhydrofobní povrch. Nepukalce vzplývající (Salvinia natans) pomáhá superhydrofobicita udržovat listy na hladině.

Schéma a snímek experimentu popisovaného prof.Barthlottem, zdroj viz hyperlink „Zdroj“. „Pohybuje se po povrchu textilie pouze díky adhezivním silám. Například v laboratoři jsme zavěsili textilní pásky přes okraj nádoby plovoucí na vodě. Během krátké doby skoro úplně odstranily olej z vodní hladiny a dopravily ho do nádoby. Olej se zcela oddělí jako při použití lapolu. Je tak čistý, že jej lze znovu použít,“ upřesňuje první autor publikace emeritní profesor Wilhelm Barthlott z Universität Bonn a bývalý ředitel její botanické zahrady. Lapol neboli lapák tuku účinně odstraňuje mechanickými prostředky tuk ze znečištěné vody, např. z řeznických nebo jatečních provozů.

Vysušený kus whitechapelského tukovce v Museum of London, foto Lord Belbury [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].Odstraňování tuků v malém není bez významu. Tuky z domácností a různých restauračních provozů po troškách odtékají v teplé vodě do kanalizace, kde za nižší teploty tuhnou a stanou se pojivem tzv. tukovce (angl.fatberg). Jde o obrovskou hroudu dětských plen, hygienických utěrek a kondomů propojených zatuhlým olejem, která může ohrozit i fungování kanalizace. Největší vznikl v kanalizaci londýnské čtvrti Whitechapel v roce 2017. Vážil 130 tun a dosáhl délky 250 metrů.Po jeho odstranění byl použit k výrobě biopaliva, kterého vzniklo 100 tun. Pojmenování fatberg je analogií anglického slova pro plovoucí ledovec - iceberg. Ledovec na pevné zemi je glacier.

Pavel 18.2.2020: Kde se to dá koupit? To bych použil na sbírání tuku z vývaru, děti ho chtějí vždy zcela bez tuku.

19.2.2020: Tak to máte štěstí. Nepukalka vzplývající je spíše středomořská kapradina, nicméně na několika nepůvodních lokalitách roste ojediněle i v Čechách. Akvaristé ji využívají jako dekoraci, takže nejspíš bude k mání v prodejnách s akvarijními rybičkami. Když vývar ztuhne v lednici, tuk utvoří na hladině vrstvu, která se dá odebrat.

Pavel 21.2.2020: Mě zaujala ta schopnost získat čistý tuk bez zbytků vody. Zbytky vody omezují či aspoň znepříjemňují další použití tuku sebraného z vývaru (prská to). A ano, na hovězím vývaru tuk po vychladnutí ztuhne a dá se sebrat (ale ne čistý), ale na slepičím vývaru získá konzistenci medu a sebrat nejde vůbec. Proto bych potřeboval něco fungujícího na horkém vývaru, což nepukalka asi nebude.

 
Odeslat komentář k článku "Kapradina inspiruje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kapradina inspiruje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace