Jezte čokoládu

5.10.2018
Citace:
Julia Kuhn et al., Cocoa and chocolate are sources of vitamin D2, Food Chemistry, Volume 269, 15 December 2018, Pages 318-320, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.098
Zdroj
Chemická struktura ergosterolu nahoře, vitaminu D2 neboli ergokalciferolu uprostřed a cholekalciferolu dole.

a nemusíte chodit na Slunce. Významné množství vitaminu D2, chemicky ergokalciferolu,najdeme v kakaovém másle i prášku. Vzniká při sušení fermentovaných kakaových bobů na Slunci ze sloučeniny ergosterol naprosto stejně jako v naší kůži. Ani ergosterol není produktem rostlinného metabolismu kakaovníku (Theobroma). Vzniká v buňkách neškodných hub, které se v kakaových bobech vesele množí během fermentace. Jako u čaje či tabáku, součástí přípravy kakaa je i fermentace zralých plodů. Ergosterol hraje v buněčných membránách hub stejnou roli, jako cholesterol v našich. Chemickou strukturu zmíněných sloučenin najdeme na obrázku.

Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum) s plody, foto Uveedzign, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, from Wikimedia CommonsProf.Gabriele I.Stangl z Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg komentuje objev svého týmu: „Mnoho lidí nemá dostatek vitaminu D. Problém narůstá během zimních měsíců, kdy Slunce svítí málo. Museli byste sníst enormní množství čokolády, abyste pokryli svou potřebu vitaminu D2. Bylo by to extrémně nezdravé kvůli velkému obsahu cukru a tuků.“ Milovníci bílé čokolády musí zůstat na pozoru, obsahuje podstatně méně kakaového másla než tmavá a vůbec žádný kakaový prášek. Obsah vitaminu D2 je tudíž nižší. Kolísá od 0,19 do 1,91 μg/100g oproti 1,90 až 5,48μg/100g tmavé čokolády.

Pro úplnost dodejme, že kromě vitaminu D2 vzniká působením slunečních paprsků v kůži i vitamin D3, cholekalciferol, který v čokoládě nenajdeme. Chemickou strukturu vidíme na obrázku dole.

akademon.cz 7.2.2011: Čokoláda pro zdraví

 
Odeslat komentář k článku "Jezte čokoládu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jezte čokoládu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace