Je to GMO nebo není?

15.5.2015
Brukev řepka (Brassica napus), zvaná řepka olejka, obr. Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen via Wikimedia Commons.

Kalifornská společnost Cibus přichází s novou odrůdou řepky olejky tolerantní vůči herbicidům. Tato vlastnost nevznikla vnesením nového genu, nýbrž pouze zablokováním několika nukleotidů v její deoxyribonukleové kyselině DNA. Vedení společnosti Cibus nejspíš doufá, že tímto postupem ošálí odpůrce geneticky modifikovaných organismů, protože v původním smyslu slova o GMO vlastně nejde. Jsem přesvědčen o tom, že na evropské odpůrce si tímto podlým trikem nepřijdou. Už v lednu zaslaly některé bdělé environmentální skupiny Evropské komisi otevřený dopis, v němž požadují, aby každá nová technika, která jakýmkoli způsobem souvisí s regulací genů, byla posuzována stejně jako klasická genetická modifikace. Vycházejí při tom z principu předběžné opatrnosti, podle nějž by některé činnosti neměly být provozovány, jestliže nemáme jistotu o neexistence možných potenciálně nebezpečných důsledků. Selektivně aplikovaný přístup předběžné opatrnosti je mocnou zbraní, kterou lze utlouci jakýkoli produkt, kterým se nás nadnárodní společnosti pokoušejí otrávit. Je zajímavé, že ho aplikujeme jen tam, kde se to hodí, a nikoliv třeba u standardních šlechtitelských metod. Vzniká tak absurdní situace, kdy po geneticky modifikovaných potravinách požadujeme, aby byly bezpečnější, než ostatní potraviny. U nich takové testy nikdo neprovádí a ani nepožaduje. A co teprve příroda sama, ta provádí věci! Klidně šoupne třeba bakteriální geny do sladkých brambor. V prvé řadě bychom se měli nejspíš zasadit o to, aby se principem předběžné opatrnosti řídila příroda.

Stanovisko Royal Society ve věci geneticky modifikovaných organismů 13.5.2003

Na obrázku vidíme brukev řepku (Brassica napus), zvanou řepka olejka, obr. Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen via Wikimedia Commons. Netřeba se obávat, vzhledem k tomu, že ilustrace pochází z roku 1897, určitě nejde o geneticky modifikovanou rostlinu.

 
Odeslat komentář k článku "Je to GMO nebo není? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Je to GMO nebo není? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace