Jde to bez drátů

24.8.2008

Společnost Intel předvedla svou novou technologii bezdrátového přenosu elektřiny. Podařilo se jim rozsvítit 60 W žárovku. K přenosu energie využívají magnetické pole, takže elektrickým výbojem není ohrožen nikdo a nic. Před uvedeném nové technologie na trh bude třeba provést ještě mnoho experimentů.

Zephir 25.8.2008: Právě možnost náhodného indukování elektrických výbojů je jedním z rizik téhle technologie. Asi byste nebyl nadšen, když vám třeba dveře od ledničky náhodou vytvoří jiskřiště, které v nestřežené chvíli něco zapálí.

sasek 26.8.2008: Zdravim,nejsem bohuzel expert v oboru, tak prosim o vysvetleni, jak to funguje. Jestli to dobre chapu, vyrobili v Intelu transformator, ktery misto klasickeho kovoveho jadra ma vzduch. Je to tak, nebo se uplatnuje jeste nejaky dalsi fyzikalni jev?

akademon.cz 26.8.2008: Intel se zatím s detaily moc nechlubí, nicméně podstatu popisujete nejspíš správně.

Press LENNOX 23.11.2008: Zajímavá myšlenka. Nicméně o něčem podobném jsem četl před cca 25 lety jako dítě v nějaké dětské knize, která se snažila přiblížit elektřinu a magnetismus i pro ty nejmenší. Bylo zde popisováno, jak Nicolla TESLA prováděl své experimenty s přenosem elektrické energie na dálku bez použití vodičů. V koutku mozku mi pouze zůstalo cituji: " Do vzdálenosti 35 km od vysílače se zapínaly radiopřijímače, rozsvěcely žárovky a rozbíhaly elektromotory." Pokud si ještě pamatuji, vysílal do okolí napětí cca 10,5 M Voltů.. To jen, že asi zase někdo "objevil Ameriku"

akademon.cz 23.11.2008: Není pochyb o tom, že s ideou bezdrátového přenosu elektřiny přišel Nikola Tesla před mnoha desítkami let. Nicméně své experimenty se mu nikdy nepodařilo přinést do praxe. Firma Intel nekopíruje slepě Teslovy pokusy a nepracuje s elektrickými poli o napětí milionu voltů, nýbrž s polem magnetickým, takže jde přece jen o nový přístup, který původní Teslovu ideu příblížíl praktickému využití.

 
Odeslat komentář k článku "Jde to bez drátů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jde to bez drátů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace