Jak hmyzu nezachutnat

23.11.2015
struktura aminokyseliny L-kanavaninu

Přesně identifikovat receptory octomilky Drosophila melanogaster, které zodpovídají za chuťový vjem aminokyseliny L-kanavaninu, se podařilo týmu prof.Seok Jun Moona z soulské Univerzity Yonsei a prof.Craiga Montella z University of California v Santa Barbaře. Aminokyselina L-kanavanin (struktura viz obr.) je rostlinný insekticid, který inhibuje tvorbu bílkovin v buňkách. Proto hmyz potřebuje příslušné chuťové receptory, aby se ji vyvaroval. Konkrétně jde o tři chuťové receptory GR8a, GR66a and GR98b, které společně vytvářejí příslušný signál. Poznání varovných signálů hmyzu umožní připravit velmi selektivní a účinné odpuzující prostředky proti němu.

 
Odeslat komentář k článku "Jak hmyzu nezachutnat "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jak hmyzu nezachutnat " e-mailem

Diskuse/Aktualizace